• Sv. Mihovila 11, 53244 Lovinac
  • Telefon: 053 684 264; Fax: 053 684 264
  • Pon-pet: 7:00 - 15:00
  • Manifestacije & događanja

    II sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda

    Ministarstvo poljoprivrede s Gradom Zagrebom i Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika već drugi put, uz Svjetski dan hrane, organizira manifestaciju kojoj je cilj čuvanje tradicije pripremanja zimnice, promoviranje hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićenih naziva i registriranih ili u postupku zaštite ili registracije naziva oznakama iz sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode (zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, zajamčeno tradicionalni specijalitet). Time, ističu, žele pokazati raznolikost i bogatstvo hrvatske gastronomske ponude. Ove godine na sajmu se predstavilo 115 izlagača iz cijele Hrvatske, a drugu godinu zaredom predstavilo se i poduzeće Agrovelebit d.o.o. sa zaštićenim Ličkim krumpirom zapakiranom u prekrasne poklon kutijice u kojima se nalazi 1,5 kila ručno probranog Ličkog krumpira.

     

    Četvrti ciklus radionica o zaštiti hrvatskih autohtonih proizvoda

    Ured zastupnika Tonina Picule organizirao je okrugli stol i četvrti ciklus radionica o zaštiti hrvatskih autohtonih proizvoda u Lovincu - općini u kojoj je zaštićen Lički krumpir, kao 6. po redu od današnjih 14 zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Nakon Bruxellesa, Dubrovnika, Šibenika, Rovinja i Zagreba, ured zastupnika Picule organizirao je ovaj okrugli stol u Lovincu, u suradnji s općinom Lovinac, kao priliku za predstavljanje modela i dobrih primjera kako koristiti zaštitu proizvoda kao integralan dio ruralnog razvoja. O naporu proizvođača koji su shvatili da jedino zajedništvom i hrvatski proizvodi mogu završiti na izbirljivom europskom stolu, govorio je Nikola Vidaković direktor poduzeća Agrovelebit d.o.o. – ideja o zaštiti je stara 15 godina, a rodila se kao jedina šansa da se ta proizvodnja sačuva jer je počela propadati. Od vodeće u regiji 80-ih kada je Lika organizirano proizvodila 75 000 tona za tržište, danas nema ni 1 000 tona krumpira.

    Zastupnik Picula, koji je zaštitu autohotnih proizvoda učinio prioritetom svog mandata u Europskom parlamentu, poručio je: To je konkretna korist koju Hrvatska ima od ulaska u EU - imamo 22 proizvoda u tzv. bazi zaštićenih proizvoda (DOOR baza), 14 ih je trenutno zaštićeno što nas svrstava na 12. mjesto od 28 zemalja članica.  Lika zauzima gotovo 10% teritorija RH i treba afirmirati ono što postoji već godinama u njenim legendama. Mi govorimo o tržištu vrijednom 65 milijardi eura, a ono što bi trebalo motivirati proizvođače ovog područja je da su zaštićeni proizvodi dva i pol puta skuplji od nezaštićenih, obnova mikroekonomije i prije svega da orijentira ljude da ne odlaze sa zemlje. Ovo je tek početak suradnje koja treba uroditi prepoznatljivošću ovoga kraja, poručio je Picula.

     

    Održan IV Dan Ličkog krumpira

    U Lovincu je 24. rujna 2016. godine održan 4. Dan Ličkog krumpira koji je i ove godine okupio velik broj izlagača konzumnog i sjemenskog krumpira, ali i domaćih proizvoda. Manifestaciju je otvorila predstavnica Ministarstva poljoprivrede, viši savjetnik specijalist gospođa Željka Gudelj Velaga, a prisutnima su se obratili i načelnik općine Lovinac, gospodin Račić te direktor poduzeća Agrovelebit d.o.o., gospodin Nikola Vidaković. Prekrasnim mirisima posjetitelje je privukla srednja škola Plitvička Jezera, te srednja strukovna škola Gospić koji su spravljali različita jela od krumpira. U izboru najbolje sorte za pripremu Ličkih pola titulu je odnijela sorta Birgit tvrtke Cipro. Najteži prijavljeni krumpir težio je čak jednu kilu i sto grama, a vlasnica je gospođa Milka Mašić koja je za nagradu dobila trideset kilograma sjemenskog krumpira. Najneobičniji krumpir donio je gospodin Danimir Laktić, a najsexy krumpir donijeli su tajanstveni ljubitelji krumpira pod nazivom Luda četvorka. Najljepšim štandom proglašen je štand OPG Sekulić, proizvođača meda iz Lovinca.(foto:www.narodni-list.hr)

     

    Dan polja 2016

    Na svom poljoprivrednom gospodarstvu tvrtka Agrovelebit d.o.o., uz suorganizatora općinu Lovinac, obilježila je Dan polja po treći put. Dan polja 2016. godine održao se pod pokroviteljstvom tvrtke Bayer Hrvatska. Agrovelebit je, pod vodstvom direktora Nikole Vidakovića, svojim partnerima, dobavljačima, proizvođačima, kupcima, dobavljačima zaštitnih sredstava prezentirao pokusno polje od 17 sorti krumpira. Cilj prezentacije je ocjenjivanje kvalitete tih sorti u uvjetima uzgoja u Lici s ciljem biranja prikladnih sorti za proizvodnju Ličkog krumpira, te komercijalno interesantne sorte za sjemenarenje za druge profesionalne proizvođače izvan Like. Ove godine naglasak je bio na zaštitnim sredstvima korištenima na pokusnom polju, te su se tom prigodom prisutnima obratili predstavnici tvrtki Bayer i Yara gnojivo. U pokusu zaštitnih sredstava tvrtke Bayer nova formulacija Sencor SC se pokazala dosad najuspješnijom formulacijom. Na Danu polja predstavljene su sorte tvrtki Europlant, HZPC, Norika i Solana čiji su zastupnici predstavili svaku od sorti ističući njihove prednosti, ali i nedostatke. Na pokusnom polju od 1,5 hektara prikazana je svaka sorta kako bi prisutni imali uvid u karakteristike sorti. Cilj Agrovelebita je biti vodeći proizvođač Ličkog i sjemenskog krumpira u Republici Hrvatskoj. U proizvodnji sjemenskog krumpira uz dosadašnju orjentiranost na hobi program, želi se proširiti i poboljšati suradnju s profesionalnim proizvođačima, prilagođavajući se njihovim interesima i zahtjevima. Ove godine Agrovelebit ima u proizvodnji 10 ha sjemenskog krumpira i 16 ha merkantilnog krumpira. Na još jednom vrlo uspješnom Danu polja poljoprivredno gospodarstvo Agrovelebita posjetili su profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, proizvođači s područja Like te predstavnici tvrtki zainteresiranih za suradnju u ovoj prekrasnoj priči o Ličkom krumpiru. Hvala svima još jednom na suradnji!

     

    Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske

    Povodom Dana zaštite hrvatskih autohtonih proizvoda koji je Hrvatska po prvi put obilježila 14. travnja 2015. godine predstavljen je Priručnik „Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije: od ideje do realizacije“ u Kući Europe, u Zagrebu. Osim brojnih poljoprivrednih proizvođača, predstavljanju Priručnika nazočili su akademik prof.dr.sc. Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, veleposlanik mr. sc Branko Baričević, voditej Izaslanstva Europske komisije u Zagrebu, te predstavnici struke i medija.

    Na predstavljanju je, između ostalih, kao sugovornik sudjelovao i Nikola Vidaković, direktor poduzeća Agrovelebit d.o.o., prenoseći stečena iskustva iz procesa zaštite Ličkog krumpira. Osim o procesu zaštite govorio je i o mogućnostima revitalizacije proizvodnje. Istaknuo je da je Lika 1986. imala 75 000 tona, a danas nema ni 1 000 tona organizirane proizvodnje krumpira. „Proces zaštite proizvoda šansa je da tu proizvodnju ponovno revitaliziramo i održimo, a lički krumpir vratimo na tržište“.

    Priručnik u sebi sadrži stečena iskustva proizvođača koji su svojim lokalnim pričama priskrbili europsku zvjezdicu kvalitete, procedure prijave i zaštite te potrebnu dokumentaciju, s ciljem da potakne druge poduzetnike da svoje proizvode pridruže rastućem popisu hrvatskih roba s europskim oznakama kvalitete.(foto:toninopicula.com)

     

    Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

    Hrvatski sabor je u srpnju 2014. godine donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Kao prvo obilježavanje ovog Dana Ministarstvo poljoprivrede organizira izložbu na Trgu Svetog Marka, a koja ima za cilj okupiti proizvođače i predstaviti poljoprivredne i prehrambene autohtone proizvode čiji naziv je registriran na EU i nacionalnoj razini, proizvode koji su u postupku zaštite na nacionalnoj razini te proizvode za koje se pokreće postupak zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla. Izložba se održava 13. travnja u vremenu od 9:00 do 11:00 sati na Trgu Svetog Marka u Zagrebu

    Svoju prvu registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska ostvarila je 14. travnja 2015. godine, kada je na razini Europske unije registriran i zaštićen naziv „Krčki pršut“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Kako bi taj datum bio trajno obilježen, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. Od srpnja 2013. godine, kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica, na razini Europske unije registrirano je i zaštićeno deset naziva proizvoda jednom od zemljopisnih oznaka (oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla): „Krčki pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, „Neretvanska mandarina“- zaštićena oznaka izvornosti, „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“- zaštićena oznaka izvornosti, „Ogulinski kiseli kupus“/„Ogulinsko kiselo zelje“- zaštićena oznaka izvornosti, „Baranjski kulen“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,, „Lički krumpir“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, „Istarski pršut“/„Istrski pršut“- zaštićena oznaka izvornosti, „Drniški pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, „Dalmatinski pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i „Poljički soparnik“/„Poljički zeljanik“/„Poljički uljenjak“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Još osam proizvoda je u postupku registracije naziva na razini Europske unije: „Varaždinsko zelje“- zaštićena oznaka izvornosti, „Slavonski kulen“/„Slavonski kulin“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, „Zagorski puran“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, „Krčko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti, „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti, „Paška janjetina“- zaštićena oznaka izvornosti, „Šoltansko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti i „Korčulansko maslinovo ulje“- zaštićena oznaka izvornosti. Četiri proizvoda su u postupku zaštite na nacionalnoj razini: „Slavonski med“ „Paška sol“ „Međimursko meso 'z tiblice“ „Lička janjetina“. Također, u pripremi je dokumentacija za zaštitu naziva još deset novih proizvoda: „Creska janjetina“, „Meso crne slavonske svinje“, „Malostonska kamenica“, „Dalmatinska panceta“, „Dalmatinska pečenica“, „Slavonska kobasica“, „Goranski medun“, „Istarski med“, „Zagorski mlinci“, „Brački varenik“ i „Lička janjetina“. Zaštita proizvoda zahtjevan je postupak tijekom kojeg proizvođači ulažu velike napore kako bi registrirali i zaštitili naziv proizvoda. Registracijom oznake naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom teritoriju Europske unije. Značaj registracije i zaštite je u osiguravanju prepoznatljivosti tog proizvoda i njegovom svrstavanju u višu cjenovnu kategoriju, a što za proizvođača znači bolju pozicioniranost na tržištu te veći dohodak. Doprinos zaštite ogleda se i u povezivanju proizvoda s područjem na kojem se on proizvodi, kako u jačanju turističke ponude tako i u održivom razvoju ruralnih područja. Lički krumpir, te ostale proizvode posjetili su i premijer Vlade, gospodin Orešković te ministar poljoprivrede, gospodin Romić. (mps.hr)

     

    Hrvatski festival hrane i vina 2015.

    Hrvatski festival hrane i vina je prvi sveobuhvatni festival u Hrvatskoj specifično usmjeren na promociju nacionalne kuhinje. 2015. godine na festivalu se predstavio i Lički krumpir odnedavno upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Festival svojim izlagačima nudi specijaliziranu prezentaciju svoga branda i proizvoda putem 4 KATEGORIJE FESTIVALA: ENO GASTRO DESTINACIJA&COOKING SHOW - Najveća promocija hrvatskih i stranih proizvođača sira, pršuta, kulena, maslinovog ulja, rakija, đemova, restorana, hotela, agroturizama - svih onih koji svoje autohtone proizvode žele predstaviti kroz bogatu turističku ponudu. WINE SHOW - Najbolja hrvatska i strana vina. Najveći stručnjaci, enolozi, somelijeri i novinari iz svijeta vina. Popularizacija hrvatskih autohtonih sorti.Posebne prezentacije za ljubitelje i profesionalce. Posebne edukacije samo za vinare CAKE&BAKE&CHOCOLATE SHOW - Čokolaterije, patiserije, zukarije, pekarnice i veliki proizvođači slastica predstavit će se sa svojom najboljom ponudom – na štandovima, kušaonicama, na radionicama i cooking show pozornicama. TRADE&HORECA - Za sve profesionalce, hotelijere, ugostitelje, velike proizvođače hrane i vina koji se na festivalu žele prezentirati i ujedno informirati o novim proizvodima na tržištu.

     

    I sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda

    Na I sajmu zimnice i izložbi autohtonih proizvoda predstavilo se i poduzeće Agrovelebit s proizvodom Lički krumpir koji je nositelj zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU. Na Sajmu je sudjelovalo 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija koji nude najbolje hrvatske domaće proizvode, a organizirali su ga Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb. Cilj manifestacije bio je okupiti proizvođače iz svih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se povezuju s pojmom "zimnica" i omogućiti im prodaju i izravno povezivanje s potrošačima te oživjeti spravljanje zimnice, koja na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju. (www.agroklub.hr) Danas u RH ima 20-ak proizvoda zaštićenih na nacionalnoj razini te šest proizvoda zaštićenih na razini EU. Uz to, 12 proizvoda se nalazi u različitim postupcima zaštite na europskoj razini.

     

    Lički krumpir registriran na EU razini

    U Službenom listu Europske unije, L 253/1 od 30. rujna 2015. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/1738 od 21. rujna 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla - Lički krumpir (ZOZP).

    Time je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja/ Ogulinskog kiselog kupusa i Baranjskog kulena još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

    Proces zaštite naziva „Lički krumpir“ (ZOZP) započeo je u srpnju 2011. godine, kada je Udruga proizvođača Ličkog krumpira podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Lički krumpir“. Ministarstvo poljoprivrede je u studenom 2011. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Lički krumpir“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U lipnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Lički krumpir“ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Provedbene Uredbe Komisije, naziv „Lički krumpir“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

    Zaštita proizvoda „Lički krumpir“ temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i na njegovom ugledu vezanom uz dugu tradiciju uzgoja. Proizvodnja „Ličkog krumpira“ obuhvaća zemljopisno područje Like. Za proizvodnju „Ličkog krumpira“ koristi se sjemenski krumpir sorata Desire, Bintje ili Viktorija ili drugih sorata sličnih karakteristika čiji sadržaj suhe tvari iznosi minimalno 19%. Ima glatku do hrapavu ljusku, pokožica je žute do smeđe ili crvenkaste boje, a boja mesa gomolja je svijetlo bijele do žute boje. Veličina gomolja je minimalno 35 mm te je duguljasto ovalnog oblika. Okus Ličkog krumpira je specifičan – brašnast odnosno prhak upravo radi većeg postotka suhe tvari, koji je zbog specifične klime područja Like još izraženiji, te čini Lički krumpir posebnijim u odnosu na krumpire proizvedene u drugim područjima. Povoljne prirodne uvjete za uzgoj „Ličkog krumpira“ iskoristili su stanovnici područja Like koji na tom području ima dugu tradiciju uzgoja, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh. (mps.hr)

    Hvala svima koji su posvetili godine rada ličkom krumpiru i njegovoj zaštiti.

     

    Održan III Dan Ličkog krumpira

    Treći Dan ličkog krumpira posvećen je proglašavanju zaštite Ličkog krumpira zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla  koji kao takav, uz kvalitetu svog sastava koja je uvjetovana tradicijom i podnebljem na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu, te tržištu Europske unije. Tom prigodom gostima su se obratili gospodin Nikola Vidaković direktor poduzeća Agrovelebit d.o.o., načelnik općine Lovinac gospodin Hrvoje Račić, te izaslanica ministra poljoprivrede gospođa Božica Rukavina koja je imala čast otvoriti gastro manifestaciju. Posebni gosti bili su i pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović, načelnik općine Belica gospodin Zvonimir Taradi, brojni predstavnici susjednih općina i gradova, agencija te predstavnici LAG-a Lika.

    Dvostruko veći broj izlagača u usporedbi s prošlom godinom  privukao je veliki broj posjetitelja koji su mogli kušati specijalitete od krumpira koje su spravljale vrijedne ruke osoblja „Restoran Maki“ te „Srednja škola Plitvička jezera“ čiji su mladi kuhari po prvi puta u praksi pokazali praksu novog kurikuluma vezanog uz spravljanje ličkih delicija. Vrijednim kuharima pomagali su djelatnici Udruge dobra vremena te zaposlenici općine. Program je upotpunila Osnovna škola Lovinac svojim nastupima, te HKUD Vrilo tradicijskim plesovima i pjesmom. Posebni, vrlo dragi gosti, bili su sudionici Likovne kolonije Lovinac 2015. pod motom Podravci slikaju za Liku čiji su radovi krasili Dan Ličkog krumpira.

    Prezentacija kulinarskih osobina krumpira pod vodstvom gospodina Ivana Butorca privukla je znatiželjnike, a vrhunac gastro dijela bilo je ocjenjivanje sorti za Ličke pole. Tročlani žiri odlučio je prvo mjesto osigurati sorti Jelly tvrtke Europlant, drugo mjesto sorti Labella tvrtke Solanum, te treće mjesto sorti Challenger tvtke H.Z.P.C. U natjecanju za najteži krumpir pobjedu je odnijela gospođa Mašić čiji krumpir je težio čak 1,57kg, nagradu za najsexi krumpir osvojio je OPG Luka Jurjević, a u izboru za najljepše uređeni štand pobjedu su podijelili OPG Mataić, te Udruga Prospero.

    Na sajmu se moglo kupiti krumpira svih sorti, a da ponuda bude veća pobrinuli se uzgajivači sjemenskog krumpira pristigli iz sjevernih dijelova Hrvatske, ali i predstavnici Kmetijskog instituta Slovenija. Agrovelebit d.o.o. po prvi puta je prikazao limitirano izadnje pakiranja krumpira povodom zaštite Ličkog krumpira. Simpatično pakiranje privuklo je pažnju svih posjetitelja. Nudilo se i odličnih sireva, suvenira, pekmeza, meda, rakija, voća, povrća... Sve je to razlog da nas posjetite i iduće godine na četvrtom Danu Ličkog krumpira, vidimo se!

     

    Dan polja 2015.

    U petak 21. kolovoza 2015. godine tvrtka Agrovelebit d.o.o. obilježila je Dan polja. Agrovelebit je svojim partnerima, dobavljačima, proizvođačima, kupcima, dobavljačima zaštitnih sredstava prezentirao pokusno polje od 22 sorte krumpira. Cilj prezentacije je ocjenjivanje kvalitete tih sorti u uvjetima uzgoja u Lici s ciljem biranja prikladnih sorti za proizvodnju Ličkog krumpira, te komercijalno interesantne sorte za sjemenarenje za druge profesionalne proizvođače izvan Like. Ovim putem predstavljen je glavni projekt - projekt obnove poljoprivredne proizvodnje. Na Danu polja predstavljene su sorte iz Slovenije, Njemačke i Sjeverne Irske čiji su zastupnici predstavili svaku od sorti ističući njihove prednosti, ali i nedostatke. Tvrtka Agrovlelebit je nastala inicijativom općine Lovinac i privatnih investitora, a nastavak je aktivnosti koje su započete u PZ Lovinac. Cilj Agrovelebita je biti vodeći proizvođač Ličkog i sjemenskog krumpira u Republici Hrvatskoj. U proizvodnji sjemenskog krumpira uz dosadašnju orjentiranost na hobi program, želi se proširiti i poboljšati suradnju s profesionalnim proizvođačima, prilagođavajući se njihovim interesima i zahtjevima. Ove godine Agrovelebit ima u proizvodnji 13,5 ha sjemenskog krumpira i 6 ha merkantilnog krumpira.

     

    Održan II. Dan Ličkog krumpira

    Općina Lovinac, u suradnji s Udrugom proizvođača Ličkog krumpira te udrugom Banica, organizirala je drugi po redu „Dan Ličkog krumpira“ 27.rujna 2014.godine u Domu kulture u Lovincu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Naime, poznato je da je Lički krumpir potporom općine i inicijativom lokalnih zadrugara zaštićen kao proizvod s geografskim podrijetlom te kao takav, uz kvalitetu svog sastava i kvalitetu zemljišta na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu te tržištu Europske unije. Namjera manifestacije jest promocija Ličkog krumpira i proizvoda ličkog sela, motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom  te obogaćivanje turističke ponude općine Lovinac koja se u konačnici želi brendirati kao općina Ličkog krumpira.

    Osim brojnih izlagača lokalnih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira opreme za proizvodnju i navodnjavanje, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu održala se i gastro manifestacija koju, drugu godinu za redom, predvodi Srednja škola „Plitvička jezera“ iz Korenice spravljajući isključivo jela od krumpira. U kulturnom dijelu programa nastupalo je HKUD Vrilo i njihov pomladak, te učenici Osnovne škole Lovinac sa igrokazom „Ličko jutro“ u izvedbi Marte Miletić i Luke Jurjevića. Posjetitelji su mogli vidjeti i kupiti krumpir, pekmeze, med, sokove, suhomesnate proizvode, sireve, suvenire, informirati se o najboljoj zaštiti za krumpir i ostale biljke. Ove godine priznanje za najneobičniji krumpir osvojila je Osnovna škola Lovinac, a najteži krumpir je krumpir Luke Vrkljana, a teži čak 1,094kg. Najljepše uređeni štand je štand Strukovne škole Gospić. Prvo mjesto najbolje sorte za ličke pole dijele sorte: Labella i Desiree drugo mjesto osvojila je sorta Carlous, a treće mjesto dijele: Velox, Challlenger i Red Lady.

    Dan polja 2014.

    U petak 25. srpnja 2014.godine općinska tvrtka Agrovelebit d.o.o. obilježila je Dan polja. Agrovelebit je svojim partnerima, dobavljačima, proizvođačima, kupcima , dobavljačima zaštitnih sredstava (Bayer, Orchem, Basf, Chromos Agro…) te dobavljačima industrije Franck prezentirao pokusno polje od 22 sorte krumpira. Cilj prezentacije je ocjenjivanje kvalitete tih sorti u uvjetima uzgoja u Lici s ciljem biranja prikladnih sorti za proizvodnju Ličkog krumpira te komercijalno interesantne sorte za sjemenarenje za druge profesionalne proizvođače izvan Like. Ovim putem predstavljen je glavni projekt općine Lovinac, projekt obnove poljoprivredne proizvodnje.

     

    Održan I. Dan Ličkog krumpira

    Povodom I. Dana Ličkog krumpira u općini Lovinac održan je okrugli stol na temu „Održiva proizvodnja krumpira u Lici“ na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci i proizvođači Ličkog krumpira. Okrugli stol bio je uvod u gastro-manifestaciju koja se održala do kasnih poslijepodnevnih sati. Kao glavni kuhari nastupili su učenici srednje škole „Plitvička jezera“ iz Korenice koji su pripremili brojna ukusna jela od krumpira. Osim srednje škole kuhale su i domaće kuharice uz pomoć stručnjaka koji su održali prezentaciju o sortama krumpira koje su najbolje za pojedina jela. Kao najbolja sorta za Ličke pole pomoću stručnog žirija određena je sorta Rodeo. U sklopu manifestacije održan je i izbor za najteži i najneobičniji krumpir. Titulu najtežeg (1,27) osvojio je krumpir Marka Miletića. Brojni izlagači pokazali su svoje sorte krumpira, sjemenske krumpire te ostale proizvode poput sira, meda, vina i rakije.